Het Limousinras
Het Limousin rund gewild voor de vleesconsumptie
De Limousin is een zelfredzaam ras om te houden en produceert bovendien een vleeskarkas van hoge kwaliteit. Als gevolg van de diversiteit van het Limousin ras is de Limousin zowel geschikt om natuurgronden te begrazen alsook luxueuze vleeskarlassen te produceren binnen de vleesvee mesterij. Ook leent het zelfredzame Limousin ras zich uitstekend voor hobby rundveehouders. Vandaar dat de Limousin een zeer gewild ras is onder vleesveehouders in Nederland en daarbuiten. Het duurste vleesveerund dat voor een recordbedrag van €200.000 in Carlisle, Engeland is geveild, is een Limousin stier en komt uit de stal van een Nederlandse Limousinhouder.
De Limousin is een rund met oer-eigenschappen en is verbazend goed vruchtbaar, maar kalft van nature ook gemakkelijk af zodat vrijwel alle kalveren op natuurlijke wijze ter wereld komen. Met het gevolg dat de keizersnee zelden onder Limousins wordt gevonden. De Limousin koe produceert relatief veel melk voor haar kalf en het Limousin ras in het algemeen scoort goed onder het sterrenvlees concept dat wordt bewaakt door de dierenbescherming in Nederland. Ook de biologische industrie met biologisch vlees doet zijn voordeel met het Limousin rund dat op een sober rantsoen zeer goed presteert. Strenge selectie op het karakter van de Limousin heeft geleid tot de Nederlandse Limousin met een doorgaans goed, zachtaardig karakter.
In principe wordt het Limousin rund in Nederland veelal zo vroegrijp mogelijk gefokt waarbij gewichtstoenamen na speenleeftijd ongeveer 1,35 kg tot wel 2 kg per dag worden behaald. De populaire genomics technologie van het Limousin ras dat door Ingenomix uit Frankrijk wordt beheerd, is relatief betrouwbaar en maakt een positieve selectie van de meest belangrijke fokeigenschappen mogelijk middels haaranalyse, zelfs direct na de geboorte van het kalf. Het Limousin Stamboek Nederland is door Ingenomix aangesteld als officieel distributeur voor deze genomics testen. De Limousin levert doorgaans een U-rond karkas binnen het SEUROP classificatie systeem, maar ook dikwijls E-karkassen met een ideale vetbedekking omdat het Limousin rund van nature relatief mager is en met een gebalanceerd rantsoen niet snel vervet. De Limousin behaalt doorgaans een ideaal slachtrendement van circa 65%-70%, afhankelijk van de conditie en de leeftijd van het dier, maar vroegrijpe, jonge dieren kunnen een hoger slachtrendement behalen.
Ongeveer 98% van de totale populatie van het Limousin ras bezit doorgaans 2 kopieën van het Limousin ras-typische F94L gen. Echter worden er tegenwoordig door abusieve registratie uit het verleden twee andere typen genen onder het Limousin ras gevonden. Het gen Q204X en het gen NT821. De eerstgenoemde gen is typisch aan het Charolais ras en en laatstgenoemde is typisch aan het Parthenaise ras en wordt ook in het BWB ras gevonden. Beiden genen produceren veel bespiering bij het Limousin rund. Het experimenteren met deze genen vereist veel fok-technische oordeelkundigheid en voorzichtigheid, omdat extreem doorfokken met deze eigenschappen zware kalveren bij geboorte kan geven en als gevolg daarvan een toename van de ongewilde keizersnede.
Veel Limousin vleesvee houders verkopen hun Limousinvlees direct aan de consument. Maar er zijn ook initiatieven waarbij Limousin vleesvee houders het vlees aan slagers en andere organisaties verkopen.
Hartelijk welkom als lid bij het Limousin Stamboek Nederland! Wanneer u Limousins wilt gaan houden en wilt deelnemen aan stamboekregistratie, neem dan gerust contact met ons op.