Bereiding van Limousinvlees
Het Limousinras heeft een sterke gezondheid en wordt onder natuurlijke omstandigheden gehouden. Dit betekent dat de kalveren bij de moeder opgroeien in de groep. Ze worden gehouden op graslanden die veelal uitgestrekter zijn dan in Nederland gebruikelijk is. De laatste jaren worden Limousins in samenwerking met natuurbeheerorganisaties ook veel ingezet voor de begrazing van natuurgebieden. Daardoor leveren de Nederlandse Limousins naast de productie van superieur vlees, ook een bijdrage aan de instandhouding van natuur en landschap. Een veilig en lekker stukje vlees dus, dat op een natuur- en diervriendelijke manier is geproduceerd.
Eet smakelijk.
Bereidingswijze verschillende vleestypes:
- Entrecote (ca. 5 - 20 min.)
- Rosbief (ca. 20 min.)
- Braadstuk (30 - 45 min.)
- Fijne riblappen (45 - 90 min.)
- Magere stooflappen (1,5 - 2 uur)
- Doorregen stooflappen (1,5 - 2 uur)
- Dikke Riblappen (45 - 90 min.)
- Sucade lappen (1 - 1,5 uur)
Practische tip! Herlijk mals draadjesvlees in een handomdraai? Braad het draadjesvlees om en om, korte tijd, lekker bruin in een braadpan, doe daarna het vlees in een snelkookplan met een pakje aangemaakte jus van uw keuze en kook het vlees voor ongeveer 1 uur.
Algemene bereidingswijze
- Ontdooi het vlees langzaam in de koelkast. Dit voorkomt vochtverlies.
- Laat het vlees voor het gebruik op keukentemperatuur komen (2 uur van tevoren uit de koelkast halen).
- Gebruik een pan met een dikke bodem die niet te groot is. Het stuk vlees moet er het liefst precies in passen. Bij te grote pannen loopt u het gevaar dat het bakvet verbrandt.
- Bestrooi het vlees pas na het dichtschroeien met zout en kruiden. Zout onttrekt namelijk vocht aan het vlees.
- Prik tijdens het braden niet in het vlees want hierdoor verliest het vocht.
- Als er, na het aanbraden, water wordt toegevoegd, gebruik dan altijd warm water. Toevoeging van koude vloeistoffen bevordert de malsheid van het vlees niet.
- Laat het vlees na het bereiden rusten, bij voorkeur in een verwarmde oven (75°C). De rusttijd is afhankelijk van de grootte: 5 minuten voor een biefstukje en 30 minuten voor een stuk vlees van 750 gram is voldoende. De kerntemperatuur mag niet hoger worden dan tussen 50 en 60°C.