Foxhillfarm veilingtoppers uit Carlisle naar Nederland

in algemeen

Tijdens de presitigieuze stierenveiling verleden week in het Schotse Carlisle werden ook een aantal jonge vaarzen te koop aangeboden. Favoriet waren de 8 supervaarzen van de Engelse topfokker Foxhillfarm. De vaarzen zijn nakomelingen van Trueman Jagger, de Limousinstier die in oktober 2016 werd geveild voor niet minder dan maar liefst €200.000, en uit twee moeders nl. Bankdale Elizabeth en Foxhillfarm Isla, allebei kwalitatief beproefde moeders met veel kampioen nakomelingen. De vaarzen zijn prachtig groot ontwikkeld, enorm breed, van het vroegrijpe type met veel natuurlijke vleeskwaliteit en met brede bekkenmaten wat het afkalven bevordert. De fokwaarden van deze dieren behoren zonder uitzondering tot de top 1% van Engeland.

De Allfords tijdens de Great Yorkshire Show met Foxhillfarm Mammamia (links) en Foxhillfarm Lordofthering (rechts)

Nog opmerkelijker is dat 6 van de 8 vaarzen naar Nederland komen om de lokale Limousin populatie een flinke boost te geven. Zes van de acht vaarzen werden voor Cowporation BV uit Alblasserdam afgehamerd. Desgevraagd becommentarieert Teus Dekker hun aankoop: “Inderdaad zou iemand zich af kunnen vragen waarom wij deze opmerkelijke aankoop juist in deze bloedlijn deden, want de vader Trueman Jagger (Ampertaine Gigolo uit Trueman Grazia) komt uit onze stal en zouden wij de nakomelingen ervan zelf ook kunnen fokken. Maar in de praktijk duurt het doorgaans erg lang voordat je een aantal van zulke mooie vaarzen hebt gefokt, is onze bescheiden mening. Wij willen graag onze fokkerij intensifiëren en daarbij is snelheid een overwegende factor geweest; alle 6 vaarzen zijn even oud, allemaal van mei 2016, dus circa 1 jaar oud, dat scheelt ons dus circa 2 jaar in de fokkerij. Bovendien zijn de moeders waaruit de vaarzen zijn geboren, super fokdieren met veel kwaliteit, die overduidelijk hun resultaat in de praktijk hebben bewezen en voor zichzelf spreken. Waar de familie Allford van Foxhillfarm als “Limousinfokkers voor Limousinfokkers” zulke topvaarzen te koop aanbieden, zou een ander fokker deze waarschijnlijk voor zichzelf hebben gehouden en dat was een belangrijke overweging voor de aankoop. Prachtig om hun boerderij te zien! Je moet er even aan wennen, maar de aanpak is een en al gericht op topfokkerij, een zeer professionele aanpak en de enthourage erbij evenaart de meest luxueuze paardenstoeterij in Nederland. De Alfords zijn limousinfokkers als geen ander, zij hebben de laatste paar jaar ongeëvenaarde kwaliteit naar de markt gebracht die ik in al mijn reizen naar Limousinfokkers in deze aantallen niet ben tegengekomen. Ik heb de vaarzen reeds kunnen bewonderen toen ze als 4 maanden oude kalveren in één weitje onder de moeder liepen. Toen besefte ik al dat ik nog nooit eerder zoveel kwaliteit bij elkaar had zien lopen. Ze zien er alle 6 prachtig verzorgd uit, allemaal onderzocht, vrij van de bekende veeziekten en met volledige DNA profielen, ze zijn erg mak en lopen aan een halster als geleerde keuringsdieren zo met je mee. Wij zijn van mening dat de aankoop de Nederlandse Limousinfokkerij enorm verrijkt en ik hoop oprecht dat de aankoop in onze markt wordt gewaardeerd en dat de groei in kwaliteit van Nederlandse Limousins hierdoor wordt opgemerkt en bevorderd”.

De veiling van de vaarzen in Carlisle

De vaarzen zijn thans opgenomen in quarantaine en worden eind juni in Nederland verwacht. Bijzonder valt nog te vermelden dat alle 6 vaarzen een bijzondere combinatie genenstring dragen. Noleen en Nannymcpee dragen beiden 1 x Q204X en 1 x NT821 genen, Natalie heeft 2 x Q204X genen, Narnia, Nicola en Nellie dragen 1 x F94L en 1 x Q204X genen.

Hieronder de vaarzen:

 

(links en rechts) Foxhillfarm Noleen (v. Trueman Jagger uit Foxhillfarm Isla)

 

 

(links) Foxhillfarm Nicola (v. Trueman Jagger uit Foxhillfarm Isla)  &  (rechts) Foxhilfarm Narnia (v. Trueman Jagger uit Bankdale Alice)

 

 

(links en rechts) Foxhillfarm Natalie (v. Trueman Jagger uit Foxhillfarm Isla)

 

 

(links en rechts) Foxhillfarm Nellie (v. Trueman Jagger uit Foxhillfarm Isla)

 

 

(links en rechts) Foxhillfarm Nannymcpee (v. Trueman Jagger uit Foxhillfarm Isla)

 

 

(links en rechts) Foxhillfarm Nannymcpee (v. Trueman Jagger uit Foxhillfarm Isla)

 

 

Bankdale Alice, moeder van Narnia               Foxhillfarm Isla, moeder van de 5 andere vaarzen

 

 

(links en rechts) Trueman Jagger (v. Ampertaine Gigolo en m. Trueman Grazia)

 

Hierbij nog een videolink naar de veiling van de stieren: