Nakomeling van Ampertaine Gigolo wordt kampioen in Balmoral

in algemeen

Het liet zich niet aanzien dat Trueman Jagger (v. Ampertaine Gigolo uit Trueman Grazia) een kampioen zou worden toen het Nederlandse excursieteam verleden jaar op bezoek ging bij de fokker Trueman in Noord-Ierland. Hoewel je meteen zag dat het kalf wel mooi in elkaar zat, zag het er wat verwaarloosd en wat ziek uit en onze begrijpelijke mening van toen was dat dit in ieder geval geen topper zou worden. Echter hielden we nog wat reservering achter de hand, want James McKay, de fokker van Ampertaine Gigolo, had ons al gewezen op de specifieke eigenschap van deze stier, nl. dat de ontwikkeling in maat, volume en breedte pas echt tot z’n recht zou komen nadat zijn kalveren zijn gespeend. Ook werd onze verwachting tot dusver bewaarheid dat Gigolo een fantastische fokstier is, die de maat en volume combineert met breedte en luxueuze bespiering en met goede moedereigenschappen. De topfokkers in Engeland waren al alert op zijn belovende prestaties, maar dit wordt nu in de praktijk gezien en dat is toch maar het beste bewijs.

Naar verluid zal Ampertaine Gigolo een belangrijke rol gaan spelen als de meest belangrijke “outcross” in jaren, omdat hij een weliswaar rijke pedigree heeft, maar met name een pedigree die afwijkt van de reguliere toppers van tegenwoordig. Bovendien fokt Gigolo zijn nakomelingen met veel maat, lengte en breedte en combineert hij juist de gezochte moedereigenschappen van veel melk, makkelijk afkalven en produceert hij brede dochters die zelf ook heel goed afkalven. Dit is een zeldzame combinatie waar iedere limousinfokker warm voor loopt.

Verschillende Nederlandse fokkers hebben al rietjes gebruikt van Ampertaine Gigolo en we zijn uiteraard ook benieuwd naar hun resultaten. Rietjes en embryo’s kunnen besteld worden bij Cowporation. Al met al een mooie ontwikkeling en in het Engelse artikel wordt er tweemaal verwezen naar Nederlandse limousins en eenmaal naar de Nederlandse nationale keuring.