Bourbouloux en Camus Pere & Fils pakken de hoofdprijzen in Parijs

in algemeen

De jaarlijkse prestigieuze Limousin show tijdens de Salon l’Agriculture in Parijs liet ook dit jaar weer prachtige Limousins zien. Weliswaar zijn de aantallen dieren sterk verminderd ten opzichte van vroegere keuringen in Parijs omdat simpelweg niet iedereen tijd en geld heeft om voor 1 dag keuring ruim een week met zijn dieren aanwezig te zijn. Dat gold ook voor de aanwezige Nederlandse fokkers; waar vroeger de tribune vol zat, waren er dit jaar welgeteld twee fokkers aanwezig.

Er waren ruim 45 dieren inclusief kalveren en reservedieren aanwezig die streden voor de hoogste onderscheidingen. Ook dit jaar waren er weer een aantal nieuwkomers en daarentegen bekende fokkers die afwezig waren. De vrouwelijke en mannelijke secties werden om en om geshowd, een interessante manier om variatie in de keuring te krijgen. De show verliep vlot en goed georganiseerd al waren er dit jaar niet zoveel stamboekdienaren tegenwoordig als doorgaans het geval is. Petje af voor Olivier Rambert die via de microfoon maar liefst in 3 talen het verslag vlotjes weergaf. Hierbij een sfeerfilmpje om te downloaden: IMG_1889

Hier kunt u de catalogus inzien: Catalogus SIA 2018

In de eerste sectie, drachtige vaarzen, won Calmelly met Lorette (v. Grenoble) en kwamen Champagnat en Desassure onderscheidelijk tweede en derde met Lame (v. Hasard) en Love (v. Hetre). Op de vierde plaats kwam Pimpin met weer een nakomeling van Disney, Lambada (v. Disney), die schijnbaar goed fokt want er waren op de nationale keuring van 2017 ook opmerkelijk veel nakomelingen te zien van deze stier.

De eerste sectie van jonge stieren won Malibu (v. Import) van Gaec Hilaire, een bekend gezicht in Parijs. Met het keuren van deze sectie werd meteen ook duidelijk dat in Frankrijk een volgende stap is gezet naar het fokken van meer harmonieuze en complete dieren met voldoende luxe vleeskarkassen en dat men niet altijd meer de grootste karkassen kiest. Tweede werd de Lanaud stier Las Vegas (v. Galopeur) van Jackey Chateil uit de Correze, een bekend fokker, ook onder de Nederlanders. Op de derde plaats kwam nu uiteindelijk toch Pimpin in zicht met Lynx (v. Horacio) die gefokt is door fokker Manaux-Giroux.

De vrouwelijke sectie tot 3,5 jaar werd uiteindelijk gewonnen door Juliuse (v. Guevara), van de in Nederland vanouds bekende fokker Bourbouloux. De tweede en derde plaats gingen naar Jouvence (v. Fabuleux86) en Jaquette (v. Helicopter) van onderscheidelik de fokkers Philippe Deshoulieres en Earl Nanot.

De tweede mannelijke sectie, stieren tussen 2,5 jaar en 3,5 jaar, werd gewonnen door Jurancon (v. Fantin) van Camus Pere & Fils en gefokt door Jean-Luc Perrin. Op de tweede plaats Pimpin met Jersey en Gamin zoon en kwam Lucifer van Lagautriere op de derde plaats. Ook in deze sectie was het verschil met het vroegere keuren goed zichtbaar.

De derde vrouwelijke sectie waren koeien tussen 3,5 en 4,5 jaar en werd gewonnen door Illary (v. Fabian) weer van Bourbouloux, die zichtbaar een goede dag genoot, maar hiermee ook een prachtige koe liet zien met veel allure en stijl. Een prachtige, complete koe die zich bovendien graag in de ring liet zien en daardoor een mooie verschijning was. De tweede en derde plaats gingen uiteindelijk naar Idalie Z (v. Farceur) van Emmanuel Zerger en Jalouse (v. Erable) van de broers Dumond.

De sectie oudere stieren werd gewonnen door Jardin (v. Bandit) die gefokt is door Gaec Miermont, maar nu aan Frank Camus behoort en die eerder debut maakte op de nationale keuring van verleden jaar. Deze stier stond goed gevoerd en fokt typische laatrijpe type dieren met grote, lange karkassen. De tweede plaats ging naar Joyeux (v. Forban) van Earl Nanot en de derde plaats werd behaald door Instruit (v. Galet) van Olivier Camus en gefokt door Lagautriere.

De competitie tussen de lanaudstieren werd met losse handen gewonnen door Las Vegas van Jackey Chateil en de koeien met predicaat werd gewonnen door Illary (v. Fabian) van Bourbouloux, diein deze sectie als outcross meedeed, want die stond hier niet in de catalogus.

 

De defilé waaruit ook de uiteindelijke winnaars van deze dag werden gekozen waren Jurancon en Illary, onderscheidelijk van Frank Camus en Bourbouloux.

 

De internationale slagerscompetitie tussen de grote vleeslanden Engeland, Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk, werd deze keer gewonnen door Frankrijk. https://www.worldbutcherschallenge.com/