Limousins tijdens SIA 2017 in Parijs

in algemeen

De jaarlijkse Salon International de l’Agriculture in Parijs die ook vanouds in trek is bij Nederlandse Limousinfokkers heeft altijd iets bijzonders te bieden. Hier wordt immers de “crème de la crème” van de mooiste Limousins in Frankrijk getoond en dat zouden we niet graag willen missen.

Dit jaar was het Limousin concours op 2 maart. De tribunes waren in het begin echter opvallend leeg, een teken van de donkere wolken die mondiaal boven de traditionele vleesveemarkt hangen. Wat ons ook verraste was dat hoewel de bekende concours fokker Alain Pimpin als jury actief was, hij dit jaar geen dieren bij zich had. De dikke, rijkgedrukte catalogus van de voorgaande jaren bestond dit jaar uit slechts een dubbel gevouwen A4’tje dat voor de gelegenheid was geprint en je moest er zelfs snel bij zijn om er eentje te kunnen bemachtigen. Een snelle blik op de deelnemende fokkers deed onze verwachting hoog gespannen zijn, want op de lijst ontbraken de namen zoals Camus Pere et Fils, Boubouloux, Gaec Du Bois, Gaec Hilaire, Gaec Lasternas, Gaec Lagrafeuil-Puech, niet en zelfs zagen we Camus Huberson-Roch weer op de deelnemerslijst. Dat beloofde dus een keuring met een aantal mooie dieren.

In de sectie van drachtige vaarzen werd Janita (v. Hetre) van Earl Desassure eerste. Een prachtige complete vaars met enorm veel volume en breedte. Op zich een logische keuze van de jury Alain Pimpin, maar toch ook wel een opmerkelijke want Janita is op zich een “vleestypisch” dier en offerde hij toch heel wat “elevage” eigenschappen op die doorgaans de prijzen in Parijs pakken. Deze keuze zou later typerend worden voor zijn beslissingen in de andere klassementen.

In de sectie koeien tot 3,5 jaar werd Emmanuel Zegler eerste met hun Idalie Z (v. Farceur) die een opmerkelijk mooi, groot kalf van circa 8 maanden zoogde.

In de sectie koeien tussen 3,5 en 4,5 jaar was Initiale (v. Delta) van Huberson-Roch de baas, waaronder ook een prachtig kalf liep. Met een ISU score van 120 en een Ivmat van 111 heeft deze koe een belangrijke plaats in hun fokkerij.

De sectie koeien ouder dan 4,5 jaar zag Galaxie (v. Casanova) als winnaar uit de bus komen. Galaxie is een prachtige grote koe en een bekende op shows want ze heeft al meerdere hoofdprijzen achter haar naam staan.

De gezochte “prix de synthese femelles” werd behaald door Haude (v. Delgrado MN) van Gaec Lasternas. Een hillarisch verhaal schiet me te binnen over een bezoek dat we aan deze zeer gewaardeerde en inmiddels bekende fokker brachten een aantal jaren geleden. We zouden door een medewerker van Interlim op de plaats van bestemming gebracht worden en over het invallen van het donker tegen het einde van de middag moesten we ons niet druk maken, want het was slechts een minuut of 7 rijden van Pole de Lanaud in Bosseuil. Maar in die tijd moesten we nog wennen aan de Franse interpretatie van een kort ritje want wat schetste onze verbazing, het korte ritje van 7 minuten bleek maar liefst een reis te zijn van 1 uur en 17 minuten! We kwamen in pikkiedonker aan, maar hadden toch nog een super geslaagd bezoek, want Lasternas had net een splinternieuwe stal neergezet, met veel licht, had bijna al zijn prachtige koeien geknipt en geschoren en speciaal voor ons in defilé geplaatst en zo konden we zijn dieren ook speciaal bekijken. Typisch zo’n bezoek dat je nooit meer vergeet!

 

In de mannelijke sectie van stieren tussen 19 en 30 maanden werden Jurancon (v. Fantin) van Camus Pere et Fils eerste. Fantin is een RJ stier die goed fokt op het bedrijf. Jurancon is een jonge stier die enorm ontwikkeld is, met veel lengte, breedte, diepte en hoogte voor zijn leeftijd. Op zich een typisch samengestelde sectie, want de verschillen zijn erg groot tussen stieren van 19 tot 30 maanden.

Bij de stieren tussen 30 en 42 maanden Instruit (v. Galet) van Gaec Camus Olivier et Simon eerste en kreeg een superstier als Jardin (v. Bandit) de laatste plek toebedeeld. Weer een opmerkelijke keuze van de jury. Het is duidelijk dat men de definitie van “mixte type” weer als echt mixed wil herdefiniëren en werd het duidelijk zichtbaar dat er nauwkeurig op natuurlijke vleeskwaliteiten wordt gelet. Daarom hadden tijdens dit evenement de vroegrijpere dieren weer volop kans om de topprijzen binnen te halen.

Bij de volwassen stieren was het Geant (v. Dali) van Gaec des Myosotis die de hoofdprijs voor zich binnenhaalde.

  

De strijd tussen de beste RJ stier uit Lanaud werd behaald door Isidor (v. Sikret) van Gaec Dessalas. Isidor behoort aan zo’n 20 fokkers uit de Corali fokkersgroep

Janita en Geant werden onderscheidenlijk vrouwelijk en mannelijk kampioen.

  

Tussendoor werd Alain Pimpin gehuldigd als de limousinfokker die de meeste prijzen ooit won op keuringen in de Franse geschiedenis. Er werden een aantal gebeurtenissen gememoreerd en de zichtbaar geëmotioneerde Alain Pimpin kon zijn tranen niet bedwingen en gaf zijn emoties de ruimte. Iedereen die zijn grandioze bijdrage aan de Limousinwereld kent heeft respect voor de prestaties van deze markante Limousinfokker. Ook wij kregen nog even de gelegenheid om hem persoonlijk de hand te schudden met de opmerking op m’n beste Frans: “Je suis tres fier de vous avez fait pour l’elevage de Limousin”.

Ook werd het Franse slagersteam gehuldigd dat de eerste prijs behaalde in het prestigieuze wereldkampioenschap “World Butcher’s Challenge”, dat in september van verleden jaar is gehouden in Australië en waarbij zij op zeer deskundige wijze de wereldkampioen Nieuw-Zeeland versloegen. Hier kunt u het interessante filmpje bekijken over dit evenement: http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/food-news/84133208/reigning-champs-new-zealand-beaten-by-france-at-world-butchers-challenge

 

Een compleet overzicht van de prijswinnaars kunt hier vinden: http://www.web-agri.fr/conduite-elevage/genetique-race/article/palmares-du-concours-de-la-race-limousine-au-salon-de-l-agriculture-2017-1175-126160.html