De februari Show & Sale in het Schotse Stirling

in algemeen

Veel animo tijdens de februari editie Stirling Show & Sale

Het Schotse Stirling is een van de meest belangrijke veilingmomenten voor Limousins in Engeland. Hier worden doorgaans niet alleen rode Limousins geshowd en verkocht, maar ook veel zwarte Limousins, die populair zijn onder Schotse vleesveehouders. Limousins met een zwart haarkleed worden in de meeste landen niet binnen het stamboek erkend, maar komen met name voor in Schotland, Canada, Amerika en Australië.

Opmerkelijk was wel dat er deze keer veel topfokkers aanwezig waren met dieren die zij meestal voor het meer prestigieuze show & sale in Carlisle reserveren. En niet zonder reden ook, want ook in Engeland taant de gemiddelde verkoopprijs voor topstieren, dus neemt men alle mogelijkheden te baat om commercieel aan de man te brengen. Je zou het overigens niet zeggen als je de video ziet van deze veiling want de beurs wordt nog flink opengetrokken voor jonge stieren. Hierbij moet je wel in gedachten houden dat deze bedragen alleen voor de prijswinnaars en gevolglijk ook alleen voor de topstieren worden betaald. Toch bracht de gemiddelde prijs voor alle verkochte stieren een super mooi bedrag van €6.000 op. Ter informatie, de stieren die deelnemen zijn tussen 16 en 28 maanden, waarvan ongeveer 60% van alle stieren ongeveer tussen 16 en 18 maanden oud zijn. Deze kwestie ligt moeilijk in Engeland. Het is een bekend gegeven dat de kalveren “binnen 4 maanden” na geboorte moeten worden opgegeven. Dat er daarenboven nog met leeftijden wordt geknoeid is evident, tot grote ergernis van een aantal topfokkers. Er staat voor fokkers veel geld op het spel en een aantal nemen het daarom niet zo nauw. Ook zijn er al door het Britse stamboek een aantal initiatieven genomen om deze nadelige praktijken te voorkomen, maar tot afdoende maatregelingen is het tot op heden nog niet gekomen. Het blijft dus zelf even opletten of de leeftijd van een dier wel overeenkomt met de leeftijdsontwikkeling die het dier daadwerkelijk toont en zo kom je er al gauw achter wie de zaak flest en wie niet.

 

                            

De jury Jonathan Watson                                                         De algehele kampioen en de reservekampioen

 

Het was een goede dag voor Engelse topfokker Goldies die met Goldies Lordoftherings de algehele kampioen werd en ook de topprijs van 12000 gns behaalde, ofwel het mooie bedrag van circa €14.750. Een ginney is eigenlijk een munteenheid die tegenwoordig alleen nog bij veilingen wordt gebruikt en vertegenwoordigt een Britse pond (GBP) met een waarde van GBP1,05, dus die 5% extra waarde is bestemd voor de veilingkosten, want de koper betaalt GBP1,05 en de verkoper krijgt GBP1,00.

Goldies Lordoftherings is een stierkalf uit Goldies Fantastic, een Wilodge Vantastic zoon en hij is uit de moeder Goldies Dove (Ampertaine Bravo x Goldies terence), een fantastisch fokkende koe uit 2008.

Jonathan Watson, zelf een bekende topfokker uit Engeland, was de jury gedurende dit evenement.

U kunt de de volledige video van de show & sale hier bekijken. https://www.youtube.com/watch?v=FHwrrpypOKo&feature=youtu.be

Een greep uit een aantal goed verkochte stieren:

                            

Goldies Lordoftherings 12000gns (€14.750)                              Strawfrank Leroy 8000gns (€10.750)

 

                            

Homebyres Landmark 7200gns (€8.850)                                   Spittalton Lancer 7200gns (€8.850)

 

                             

Haltcliffe Limoges 7200gns (€8.850)                                             Maraiscote Lionel 6500gns (€8.000)

 

Westhall Black Landman 11000gns (€13.500)